0

В естник "Политико" определи полския опозиционен лидер Доналд Туск за най-влиятелния човек в Европа, според проучване, представено на уебсайта на изданието.

„Сега, след осем години управление на Качински, страната е на прага на нова ера на Туск и ветровете на промяната духат отново“, се казва в материала на авторитетното издание. 

Politico отбелязва, че Туск представлява надежда за центристите в цяла Европа, които наблюдават как популистките сили се преместват от периферията в правителството.

Наскоро полската опозиция под ръководството на Доналд Туск постигна сериозен успех на парламентарните избори. Настоящият състав на полския сейм се различава от предишния по това, че партията "Право и справедливост" (PiS) на Ярослав Качински вече няма мнозинство в него. 

В резултат на изборите на 15 октомври "Право и справедливост" получи 194 места в Сейма, докато опозиционната Гражданска коалиция получи 157, "Трети път" получи 65, а левицата получи 26. Други 18 места получи коалицията на националистите и евроскептиците Конфедерация.