0

Р ешението на  кралица Маргрете да абдикира от трона през януари предизвика спекулации, че монархът прави опит да предотврати развода на сина си принц Фредерик и съпругата му принцеса Мери. 

Датската държавна глава шокира нацията и много кралски наблюдатели по света, когато използва годишната си новогодишна реч, за да обяви на живо по телевизията, че се оттегля като кралица след 52 години служба на короната.

В обръщението си 83-годишната кралица заяви, че е направила равносметка, след като се е подложила на операция на гърба и е решила, че е време „да остави отговорността на следващото поколение“ – а именно на най-големия си син престолонаследника принц Фредерик. 

ДОЙДЕ КРАЯТ: Светът остана с една кралица по-малко! (ВИДЕО)

Сензационната новина повдигна множество въпроси, тъй като дойде само седмица, след като таблоидите публикуваха кадри на Фредерик, който се забавлява в Мадрид заедно с мексиканската риалити звезда Геновева Казанова. Снимките предизвикаха слухове за афера между престолонаследника и мексиканката.

Принцеса Мери пък е изключително популярна сред датския народ. Тя и принц Фредерик са женени от 19 години. След броени седмици Мери ще стане първата кралица, родена в австралия, която покори нацията с отдадеността на кралския дълг и доброто владеене на езика. 

Скорошно социологическо проучване установи, че 85% от датчаните имат положително мнение за 51-годишната принцеса, която среща престолонаследника в претъпкан бар в Сидни преди 23 години. Принц Фредерик също се радва на народната любов, след като промени публичния си имидж от бунтовник и купонджия до перфектния семеен мъж. 

Двойката има четири деца, като най-големият им син Кристиян ще поеме ролята на баща си като престолонаследник на 14 януари, когато кралица Маргрете абдикира.