0

П етролният гигант Лукойл губи четвъртия си мениджър за две години. Вицепрезидентът Виталий Робертус почина внезапно на 53-годишна възраст, 30 от които прекара в компанията. И дори благоразумен руски вестник като "Новые известия" коментира: "Професията на топ мениджъра в Русия вече е не само най-добре платената, но и най-смъртоносната." 

Най-малко 18 от предполагаемите подозрителни смъртни случаи на ръководители на руски държавни компании бяха съобщени от началото на така наречената „Специална военна операция“ в Украйна, пише италианският вестник La Repubblica. 

От Лукойл съобщиха за смъртта на Робертус, но не разкриха как е настъпила тя. И този път обяснението може да е всичко друго, но не и неясно. Според някои източници Робертус е загинал след нападение с украински дрон срещу притежаваната от Лукойл рафинерия “Норси” в Нижни Новгород.

Телеграм каналът Brief обаче съобщава, че лекарите от клуба по динамичен авиомоделизъм, на когото Робертус е бил запален член, са му отказали два пъти разрешение да управлява дистанционно своя самолет заради сърдечна аритмия. Робертус често пропускал уроци по здравословни причини и затова неговите съотборници приемат, че той си е отишъл от естествената смърт. Официално потвърждение обаче няма.

Липсата на официална информация повдига въпроси и подхранва спекулациите. Така друг телеграм канала  Vchk-Ogpu твърди, без да представи доказателства, че Робертус се е обесил по време на работа. 

Съмненията са на лице, защото, както отбелязва пресата, "остава фактът, че за две години четирима топ мениджъри загинаха в Лукойл". Първият, който почина през май 2022 г., беше бившият вицепрезидент на компанията Александър Суботин. Дори тогава нямаше официално обяснение, но каналът "Маш" съобщи, че Суботин е починал по време на сесия с шаман, който се опитал да го излекува от алкохолизъм с отрова от жаба.

На 1 септември същата година ръководителят на борда на директорите 67-годишният Равил Маганов загина след падане от прозорец на шестия етаж на Централната клинична болница, известна още като „Кремълската болница“, запазена за номенклатурата в Русия. Неговият заместник Владимир Некрасов почина през октомври 2023 г. поради сърдечна недостатъчност. Сега и съобщението за смъртта на Робертус -  най-младият от четиримата.

Четирите смъртни случая пораждат съмнения, тъй като през март 2022 г., скоро след началото на руската офанзива в Украйна, Лукойл беше една от малкото руски компании, които призоваха за „незабавно прекратяване на въоръжения конфликт“. Следващия месец Вагит Алекперов, бивш съветски заместник-министър на петрола и съосновател на Лукойл, беше принуден да подаде оставка, след като беше засегнат от британски санкции.