0

Д оклад на държавния природонаучен музей и университета на Флорида обявиха коя е световната столица на ухапвания от акули. Районът около Дейтона Бийч има най-високата концентрация на атаки от страховития хищник. Той се намира в морската част на щата Флорида, съобщи New York Post.

Международният доклад разкрива, че във водите на окръг Волусия са регистрирани 321 непровокирани атаки на акули. Този регистър се води от далечната 1837 г.

IStock

Флорида, която има най-дългата брегова линия в САЩ, е свидетел на 928 кървави атаки през този период от време, следвана от Хавай със 195, Калифорния със 138 и Южна Каролина със 118.

Във водите на Ню Йорк е имало само 24 непровокирани атаки на акули от 40-те години на XIX век насам.

IStock

За почти 200 години в САЩ има данни за общо 1640 атаки от акули, което поставя страната на първо място в света в тази класация. 

САЩ са следвани от Австралия със 706 и Южна Африка с 262 нападения от всички видове акули.

Спасителите в окръг Волусия казват, че виждат акули през цялото време, но те нападат много рядко.

IStock

„Местните жители, живеещи тук, съжителстват с акулите ежедневно и никога нямат никакви проблеми“, каза Тами Малфурс, заместник-шеф на безопасността на плажа на Волусия пред WKMG-TV. „Ухапванията тук са случай на погрешна самоличност.“

Според Националната океанска служба страшната репутация на акулите не се основава на реалността.

От 300 вида акули, само дузина от тях някога са нападали хора и като цяло не харесват нашия вкус, предпочитайки да пируват с други морски бозайници.

IStock

Ако сте нападнати от акула, експертите ви съветват да се защитите, тъй като да се правите на мъртви няма да помогне.

Хората се насърчават да отвръщат на удара, концентрирайки се върху очите, носа и хрилете на акулата.

Експертите препоръчват, ако имате нещо на ваше разположение като дъска за сърф или оборудване за риболов, да използвате тези предмети, за да отблъснете акулата.