0

У чени от университета в Шефилд разкриха причината за оплешивяването при мъжете.

Лекарите предполагат, че захарта в тялото може да е ключът към лечението на мъжката плешивост, твърди изследването им, публикувано в списанието Frontiers in Pharmacology.

Експертите са установили, че растежът на косата при мишки се стимулира от 2-дезокси-D-рибоза. Тази захар подпомага заздравяването на рани, както и образуването на нови кръвоносни съдове.

Специалистите създадоха специален модел на косопад при мишки. Така те открили, че използването на малка доза 2-дезокси-D-рибоза помага за възстановяване на растежа на косата. Проучване установи, че простата захар може да бъде толкова ефективна, колкото миноксидил, лекарство, което обикновено се използва за борба с косопада.

„В момента има само две лекарства за лечение. Нашето изследване показва, че решението за загуба на коса може да бъде толкова просто, колкото използването на естествената захар дезоксирибоза за увеличаване на кръвоснабдяването на космените фоликули и стимулиране на растежа на косата“, каза професор Шийла Макнийл от университета в Шефилд.