0

Е динадесет души загинаха, а 51 бяха изпратени в болница, след като пожар обхвана сграда в северната китайска провинция Шанси в четвъртък, съобщиха държавните медии, на които се позовава АФП.

Пожарът е започнал в 40-етажна сграда, принадлежаща на въглищна компания Yongju в град Люйлян около 6:50 сутринта (местно време).

„Потвърдена е смъртта на 11 души и конкретният брой на жертвите все още се преброява“, каза държавната телевизия CCTV. „Общо 63 души са евакуирани досега, 51 от които са изпратени в Първата народна болница в Люйлян за лечение“, добавя се в съобщението.

„Спасителната работа все още продължава и причината за пожара се изяснява“, казва се в съобщението.

 

 

Видеозаписи, публикувани в сайта на социалните медии Weibo, показват ярки пламъци и гъст черен дим, излизащ от сградата, докато десетки хора стоят на паркинга и гледат. Сградата, показана във видеото, съвпада с изображения на централата на компанията, публикувани на нейния уебсайт. На кадрите можеше да се види как пожарникари се надпреварват да облекат предпазна екипировка пред пожарна кола, паркирана на входа на сградата.

Индустриалните аварии са често срещани в Китай поради слаби стандарти за безопасност. През юли 11 души загинаха, след като покривът на училищен физкултурен салон се срути в североизточната част на страната.

Месец по-рано експлозия в ресторант за барбекю в северозападен Китай остави 31 жертви и накара властите да предприемат национална кампания за насърчаване на безопасността на работното място. През април пожар в болница в Пекин уби 29 души и принуди отчаяните оцелели да скочат от прозорците, за да избягат. И един от най-тежките подобни инциденти се случи през 2015 г. в Тиендзин, където гигантска експлозия в химически склад уби най-малко 165 души.