0

Ш офьор с лек автомобил е блъснал група от 12 малки деца, каращи своите велосипеди около 10 часа сутринта в сряда. Те са на възраст между 7 и 11 години, като седем дечица са тежко ранени, а три от тях са в критично състояние.

Пътният инцидент вдигна накрак седем линейки, 32-ма пожарникари, много полиция и медицински хеликоптер. Едно от децата е транспортирано по спешност по въздух.

Тежкият инцидент е станал във френския пристанищен град Ла Рошел. Децата са били с двама възрастни, с които са отивали към увеселителен парк в града.

Виновният джигит е арестуван от полицията. Това е шофьорка на 83 години, която е тествана на място за алкохол и наркотици, като пробите й са отрицателни. Образувано е досъдебно производство за неумишлено нараняване.

Децата и техните водачи са карали с жълти жилетки и каски. Те често излизали организирано с колела из града, винаги придружавани отпред и отзад от възрастни.

Пред немската телевизия RTL жител на квартала, където се е случил инцидентът, споделя: „Чух децата да плачат, да крещят“. Той видял всичко от прозореца си. „Веднага излязох да видя децата, които лежаха на земята, опитах се да помогна.“

Местни жители се притичали на помощ на пострадалите деца. Екипите за спешна помощ дошли максимално бързо.

Ужасният инцидент, причинен от 83-годишна баба, повдигна веднага въпроса за доживотната шофьорска книжка. Миналия февруари в Европейския парламент се обсъждаше да се прилагат медицински прегледи на шофьори над определена възраст. До крайно решение обаче не се стигна.

Очаква се във Франция да бъдат наложени ограничения за възрастните шофьори. Според данни на Road Safety шофьорите над 75 години са отговорни за 82% от  катастрофи със смъртен случай.