0

П иян и надрусан капитан на моторна лодка погуби американската издателка на книгите за Хари Потър. Адриен Вон загина пред очите на съпруга и децата си край бреговете на италиански курорт Амалфи.

Лодката на борда, на която се е намирала 45-годишната Вон, се сблъскала с ветроход с празнуващи сватбари. При инцидента сериозно е ранени съпругът на издателката - Майк Уайт, а двете им деца – 14-годишната Лина и 11-годишният Мейсън са изпаднали в шок.

При удара на двата плавателни съда Адриен Вон е изхвърлена във водите на морето и ударена от витлата, разказа свидетелят на трагедията Пиетро Юзолино пред вестник „Corriere del Mezzogiorno”, “Едната й ръка бе откъсната, а тилът й бе побелял, сякаш от нея не течеше кръв”, посочи той. Според свидетеля капитанът на моторната лодка е повръщал и е създавал впечатление, че е пиян.

30-годишният капитан на моторницата e дал положителна проба за алкохол и наркотици, съобщава "La Repubblica".

Адриен Вон от дълги години мечтаела да се отправи на пътешествие през Европа, както и да обиколи Италия. Семейството наело моторната лодка от Нерано, за да пътува към живописното градче Позитано. Около 18:30 часа местно време моторницата се ударила в 40 метровия кораб „Тортуга“ с американски и немски туристи на борда, празнуващи сватба. Към този момент не е ясно каква е причината за сблъска.

Шокиращи кадри в социалните мрежи показват гостите на тържеството, гледащи паникьосано зад перилата на крайцера минути след инцидента. Служители на спешна помощ се отзовали на местопроизшествието, извикан е хеликоптер с медици, но те само констатирали смъртта на Адриен Вон. Съпругът й Майк е получил сериозни наранявания на крайниците и бил откаран по спешност в болница, където претърпял операция. Двете им деца са невредими, но са в шок от случилото се. Те са настанени в хотела, където семейството било на почивка.

Капитанът на лодката също е ранен и е откаран в болница. 55-годишният водач на сватбения кораб е преминал през токсиколочен тест. Пристанищните власти в Амалфи започнаха разследване.

Загиналата Адриен Вон е назначена за президент на издателство „Bloomsbury“ през 2021 година, преди това е била изпълнителен директор и главен оперативен директор в същата компания, като участва в издаването на култови заглавия, сред които и поредицата за Хари Потър.