0

Ж елезопътен мост в процес на строителство се срути в североизточния индийски щат Мизорам и уби най-малко 17 работници, съобщиха официални лица, цитирани от испанската новинарска агенция ЕФЕ.

Главният министър на Мизорам - Зорамтанга заяви, че трагедията е станала в град Сайранг, на около 20 км от Айзoл, столицата на планинския щат.

„Строящият се железопътен надлез в Сайранг, близо до Айзoл, се срути. Загинаха най-малко 17 работници. Спасителните работи са в ход“, написа Зорамтанга в Туитър.

Министърът заяви, че жителите са излезли масово, за да помагат при спасителните операции.

Той сподели в социалните мрежи няколко снимки на рухналия мост в планински район. Част от моста е поддала, падайки в гъстата гора в дефилето.

Местните медии съобщиха, че около 40 работници са били на мястото, когато мостът се е срутил.

Индийският министър-председател Нарендра Моди, който е в Йоханесбург за срещата на върха на БРИКС, заяви, че е покрусен от нещастието с моста в Мизорам.

„Съболезнования на тези, които са загубили близките си. Дано ранените се възстановят скоро“, написа Моди в „Екс“.

„Извършват се спасителни операции и се оказва цялата възможна помощ на пострадалите“, посочи той.

Премиерът обяви подпомагане в размер на 200 000 рупии (към 2400 щатски долара) за близките на всеки загинал и 50 000 рупии за ранените.

Трагичните пътни и железопътни инциденти са често явление в Индия, най-многолюдната държава в света, където транспортната инфраструктура отдавна страда от недостатъчни мерки за безопасност.

Сезонът на мусоните изостря тези проблеми, като увеличава риска от свлачища.

Едно от най-опустошителните срутвания на мостове в Индия се случи в родния щат на Моди – Гуджарат през октомври миналата година. То отне живота на над 130 души.

Стогодишният мост беше отворен отново преди дни, след като седем месеца беше затворен за ремонт.