0

Н ай-малко 21 души, сред които и две деца, загинаха при падане на автобус от естакада край Венеция.18 човека са ранени, като сред тях са и трима непълнолетни. Те са с тежки травми и изгаряния.

Някои от жертвите са изгорели живи от възникналия пожар при удара с асфалта. Властите не изключват броят им да нарасне. 

Тежкият пътен инцидент станал преди 20:00 часа местно време на свързващия път, който води от Местре към Маргера и магистрала А4. Автобусът прелетял около 30 метра преди да се разбие в подножието на естакадата близо до железопътни релси. 

Рейсът е бил нает от туристи, които къмпингували в района на Маргера. Загиналите и ранените са от различни националности. Сред вече идентифицираните жертви са петима украински граждани, германец и шофьорът, който е италианец. 

Според първите версии за трагедията са заболяване на загиналия при катастрофата водач или на грешна маневра на надлеза, където в този момент се е извършвал ремонт на пътната настилка. На мястото няма спирачен път. 

Кметът на Венеция Луиджи Бруняро съобщи, че не разполага с информация за точните причини довели до инцидента.  

"Огромна трагедия сполетя нашата общност тази вечер. Веднага обявих траур в памет на многобройните жертви, които бяха в падналия автобус. Апокалиптична сцена, нямам думи", написа Бруняро в Twitter. 

„Изразявам най-дълбоките си съболезнования, моите лични и тези на цялото правителство, за тежката катастрофа, която се случи в Местре. Мислите ми са насочени към жертвите, техните семейства и приятели”, се казва в изявление на италианския премиер Джорджа Мелони.  

В лечебните заведения във Венеция беше обявен специален авариен план, според който болниците трябва да са готови да приемат голям поток от пациенти. На работните си места бяха извикани множество лекари и медицински сестри.