0

Д евет души са арестувани, почти всички египтяни, във връзка с корабокрушението на натоварения с мигранти кораб край бреговете на гръцкия полуостров Пелопонес.

До момента са намерени 78 тела. Издирвателните акции продължават. Според свидетелски показания на кораба е имало между 400 и 750 души. 104-ма са спасените, като те разказват, че е възможно на борда да е имало около 100 деца.

Задържаните се разследват за трафик на хора. Те са имали страница в интернет, чрез която намирали клиенти. Тарифата за превоз на мигранти до Европа между 4000 и 6000 евро на човек, съобщава гръцката държавна телевизия.

"Разбираме, че те са пътували при много трудни условия в продължение на много дни. Изпратили са сигнал за помощ, защото са имали проблеми с двигателя. Били са около 750 души, повечето от тях мъже, но чухме, че има и жени и деца", казва Еразмиа Румана,  представител на Върховния комисариат на ООН за бежанците.

"Хората ще продължат да предприемат опасни пътувания, заради преследване или война в страните. Ако бъдат принудени да поемат по тези маршрути и бъдат експлоатирани при тези условия, ще има отново подобни смъртоносни инциденти", категорична е тя.