0

П етимата изследователи на борда на злополучната подводница „Титан“, която експлодира по време на експедиция към останките на „Титаник“ се присъединиха към списък от десетки търсачи на силни усещания, които загинаха или изчезнаха тази година.

Най-малко 85 души са намерили смъртта си или са неизвестност през 2023 г., докато са участвали в рисковани приключения като изкачване на Еверест, спускане в дълбините на океана, борба с лавини — или дори по-малко екстремни хобита като ски или сърф.

Тази година най-високият връх в света се оказа изключително суров към катерачите. Почти рекорден брой от тях са загинали или са се смятат за мъртви тази година, като жертвите възлизат на 12, а поне петима са в неизвестност. Част от тях са били шерпи - водачите, натоварени да помагат на други алпинисти да достигнат върха и след това да им помогнат с коварните спускания.

Дори по-малки, не толкова плашещи планини взимат жертви. Такъв може да е случаят с изчезналия актьор Джулиан Сандс, който изчезна през януари в планината Болди в Калифорния. Туристи съвсем наскоро откриха човешки останки близо до мястото, където Сандс изчезна.

Държавните и националните паркове на САЩ също не са чужди на трагедията. Повече от две дузини посетители са починали тази година – като най-опасните места се очертават Националният парк Аркс и Гранд Канион.

Екстремните трагедии не свършват дотук. 28 смъртни случая от лавини са регистрирани тази година само в САЩ. Най-малко петима сърфисти, включително известни спортисти, загинаха при различни инциденти тази година. Може би най-забележителният беше легендата на бразилския сърф Марсио Фрейре, който беше убит през януари, докато се бореше с огромните вълни на Назаре, в португалския Прая до Норте.