0

О пустошителният пожар, който погълна жилищен блок, е една от най-големите трагедии в историята на Валенсия. В четвъртък огромната сграда бе напълно унищожена от огнената стихия. 

Докато пожарникарите часове наред гасяха пламъците отвън, се чуваха писъци на хора, блокирани по терасите и молещи да бъдат спасени. Ужасът е изживян и в стоте апартамента на кооперацията в квартал Кампанар. 

Жертвите на пожара вече са десет, а сред тя първо са идентифицирани телата на семейство, издъхнало от задушаване в банята. Властите потвърдиха, че младата двойка и двете им деца - 2-годишно момче и новородено бебе само на 15 дни са загинали в огъня. 

„Починаха от задушаване в банята, докато тя се сбогуваше с майка си по телефона“, разказва през сълзи съседка от комплекса. 

Тленните останки на това семейство бяха забелязани за първи път от дрона на пожарникарите късно в четвъртък, часове след като пожарът започна на един от средните етажи на от 14-етажната сграда, около 17:30 часа местно време. Пожарникарите успяха да влязат в опустошената сграда в петък. Снимки от вътрешността на блока показват злокобна гледка. Стотици семейства са изгубили дома и покъщнината си. 

Младата двойка опитала да се спаси, като се заключили в банята и запушили с мокри кърпи процепа под вратата. Напразно! Пожарникарите успяха да спасят единствено други двама души, която прекараха часове на един от балконите. Останалите оцелели са успели да напуснат сградата в първите минути на пожара, когато огънят все още не е обхванал вътрешните помещения и стълбите.