0

И збраха снимката за тазгодишния Световния конкурс за прес фото. Тя е дело на фоторепортерът от Ройтерс Мохамед Салем и направена в Газа.

Тъжната фотография показва 36-годишна палестинка, прегърнала тялото на 5-годишната си племенничка в ивицата Газа. Снимката е щракната на 17 октомври в болница „Насър“ в град Хан Юнис в южната част на анклава, докато семейства издирват роднини, убити по време на израелските бомбардировки, съобщава DarikNews.

Спечелилата наградата снимка показва Инас Абу Маамар, която плаче в моргата на болницата, докато държи телцето на Сали.

„Мохамед прие новината за наградата със смирение, като каза, че това не е снимка за празнуване, но че оценява признанието за нея и възможността да бъде видяна от по-широка аудитория“, заяви глобалният редактор за снимки и видео на Ройтерс Рики Роджърс.

Обявявайки годишните награда, базираната в Амстердам фондация „Уърлд пресфото“ заяви, че е важно да се признаят опасностите, с които журналистите се сблъскват, когато отразяват конфликти. От фондацията отбелязаха, че 99 журналисти и служители на медии са загинали, докато са отразявали войната между Израел и „Хамас“, след като палестинската групировка атакува южната част на Израел на 7 октомври и Израел отговори, започвайки военно настъпление в Газа.

39-годишният палестинец Мохамед Салем работи за Ройтерс от 2003 г. Той спечели конкурса и през 2010 г.

Журито заяви, че снимката на Салем, спечелила тази година, „е композирана с грижа и уважение, показвайки метафоричен и буквален поглед на невъобразима загуба“.