0

К абинният персонал на нискотарифната авиокомпания "Райънеър" (Ryanair) в Испания в понеделник стачкува, заради което сутринта бяха отменени 10 полета, а 51 имаха закъснение, съобщи онлайн изданието на испанския вестник "Ел Паис", предаде БТА.

Отменени са полети от и до летищата в Барселона и Палма де Майорка. Забавените полети са през редица испански аерогари, сред които в Палма де Майорка, Малага, Мадрид, Барселона, Севиля и Аликанте. 

Стачните действия няма да спрат до 7 януари 2023 година. Те ще се провеждат между понеделник и четвъртък всяка седмица и ще продължават по 24 часа. Очаква се само през първите две седмици да бъдат засегнати 1,04 милиона пътници, пише "Ел Паис".

Синдикатите обявиха, че причина за стачките е отказът на ръководството на "Райънеър" да поднови преговорите за нов колективен трудов договор, който да предвижда по-добри условия на труд за всички кабинни екипажи на компанията в Испания. 

Общият съюз на трудещите се (USO) съобщи, че разговорите с нискотарифния превозвач са напълно прекъснати и управата на "Райънеър" няма никакво намерение да седне отново на масата за преговори.

Испанските кабинни екипажи на нискотарифната авиокомпания стачкуваха няколко пъти от юни досега. В резултат бяха отменени около 250 полета, а над 1000 бяха забавени.