0

Т рета поредна нощ Одеса е подложена на атаки с ракети и дронове, съобщават на сайта на Одеския градски съвет. От експлозии са пострадали осем души, двама от които са в реанимация. Под развалините е намерено тялото на един загинал. Информацията за още пострадали се уточнява, отстраняването на развалините продължава, посочват още на сайта си от кметството.

След днешния обстрел административна сграда и офис помещения в централната част на украинския черноморски град претърпяха разрушения, пострадаха и жилищни сгради, учебни заведения и леки коли. 

Повредени и разрушени са съоръжения на пристанищната инфраструктура и складовете на частно предприятие в Одеска област, информират още от Одеския градски съвет на официалния си сайт. Огледът продължава, изготвя се пълен списък на разрушенията и щетите. На мястото на инцидента работят прокурори, следователи на Службата по безопасността на Украйна и полицейски служители.

„Три нощи поред Одеса е подложена на зверски атаки от страна на агресора. Точно през нощта се извършва масираното бомбардиране, за да има повече паника и стрес. Огромни са разрушенията, пожарите, пострадалите, има жертви. Но Одеса, както и цяла Украйна, не губи вярата в справедливата", коментира във Фейсбук страницата си главният редактор на българския вестник в Украйна „Роден край" и председател на обществената организация „Асамблея на българите в Украйна" Дора Костова. 

Българската общност в Одеска област е трета по численост и наброява над 150 000 души според официалното преброяване в Украйна през 2001 г. В Одеса живеят около 50-60 хиляди българи. Най-голямото компактно българско население е съсредоточено в Болградски, Измаилски и Белгородднестровски райони.

По официални данни броят на българите в Украйна наброява 204 000 души. Неофицалната статистика сочи, че те са близо 300 000 души. Компактно българи живеят още в Терновка (квартал на град Николаев), Олшански район, Кировоградска област. В Запорожка област българската общност е концентрирана в Приморски, Бердянски, Мелитополски и Приазовски райони, които се намират под временна окупация, предаде БТА.