0

П резидентът на Украйна Володимир Зеленски заяви тази нощ, че ситуацията на фронта остава тежка, като руските сили опитват настъпление в Донбас и към Харков, предаде Ройтерс.

В редовното си видео обръщение към нацията той съобщи, че "въпреки крайно тежките си загуби окупаторите все още се опитват да напреднат в Донецката област, да превземат територия в Луганската област, да настъпят към Харков и планират нещо на юг".

Двете източни украински области Донецка и Луганска, които образуват т.нар. Донбас, са от месеци арена на ожесточени боеве между руските и украинските сили.

Междувременно САЩ обявиха, че ще предоставят 53 милиона долара помощ на Украйна за покупката на мрежово оборудване за пренос на електроенергия, предаде Ройтерс. Така Вашингтон ще помогне на Киев да се бори с руските атаки, насочени срещу енергийната инфраструктура на страната, оставили милиони украинци на тъмно и без отопление.

"Това оборудване ще бъде доставено бързо на Украйна на принципа на действия при извънредна ситуация, за да помогне на украинците да устоят през зимата", се посочва в комюнике на Държавния департамент. Пакетът ще включва разпределителни трансформатори, електрически прекъсвачи, ограничители на пренапрежения и друго оборудване.

Русия провежда масивни атаки срещу инфраструктурата за пренос на електроенергия и отопление приблизително всяка седмица от октомври. Те са окачествени от Киев и съюзниците му като преднамерена кампания за причиняване на вреди на цивилното население или военно престъпление.