0

А рхеолози в Китай са открили таен подземен бункер, използван от японски учени за провеждане на ужасяващи експерименти върху хора по време на Втората световна война, съобщи „Live Sciense“.

"Бункерът на ужасите", открит близо до град Анда в провинция Хейлундзян, Североизточен Китай, е използван от печално известното Подразделение 731 на японската армия по време на японската окупация на Китай от 1931 до 1945 г. Построена от японците през 1941 г. и функционираща до капитулацията на Япония в края на Втората световна война, лабораторията е била най-големият изследователски обект на Подразделение 731, но точното ѝ местоположение бе изгубено досега. Подразделение 731 започва работа през 1931 г. като японско звено за обществено здравеопазване, но бързо разширява изследванията си, включвайки зловещи експерименти с биологични и химически оръжия, използвайки китайски, корейски, руски и американски пленници като опитни обекти.

Изследователите от Института за културни ценности и археология на провинция Хейлундзян, които открили бункера, заявяват пред „South China Morning Post“, че откритието "подчертава продължаващото наследство на жестокостите на Подразделение 731 и тяхното въздействие върху глобалните усилия за предотвратяване на биологичната война".

До 12 000 мъже, жени и деца са убити при садистичните експерименти на Подразделение 731, които включват тестване на гранати, бактериални бомби, огнехвъргачки и химически оръжия. Хората са били изложени на обезводняване, убивани във въртящи се центрофуги, инжектирани с кръв от болни животни, облъчвани с рентгенови лъчи, дисекцирани без упойка и държани в камери с ниско налягане, докато очните им ябълки не се спукат. Заразени с чума бълхи, отгледани в лабораториите на Подразделение 731, също са пускани от ниско летящи самолети над китайските градове, което предизвиква епидемии от болести, отнели живота на стотици хиляди хора.

Археолозите са разкрили частично П-образната структура, която е дълга приблизително 33 м и широка 67 21 м, като от нея се разклоняват свързани помежду си стаи и тунели. Тъй като те все още не са влезли вътре, не е установено точното предназначение на всяка стая, но изследователите са категоризирали това, което според тях са лаборатории, помещения за наблюдение и дисекция, килии за задържане, бараки, гаражи, бани, трапезарии и кладенци.

След капитулацията на Япония през септември 1945 г. САЩ прикриват доказателствата за ужасяващите експерименти и тайно предоставят на много от ръководителите на Подразделение 731 имунитет срещу съдебно преследване за военни престъпления в замяна на техните изследвания. Голяма част от тази информация по-късно е пренесена във Форт Детрик в Мериленд - център на американската програма за биологични оръжия по време на Студената война между 1943 и 1969 г.

Археолозите казват, че ще продължат да разкопават обекта, събирайки повече подробности за отделните помещения в структурата и как те са функционирали, за да образуват ужасяващия бункер.