0

Е стетичната операция, която става все по-популярна сред ниските мъжете, изисква да им бъде счупена костта на бедрото.

Избират я мъже с размери под 1,70 метра, стъпили върху дебела пачка, защото тъй като интервенцията има висока цена, около 10 000 евро на всеки сантиметър нагоре.

Козметичната хирургия позволява вдигане на ръста, а с това и вдигане на самочувствието. В случая става дума за хирургично счупване на костта, поставяне на магнитен пирон, фиксиран към костта, като така костната тъкан прогресивно се регенерира. 

Този метод, известен като костно удължаване, първоначално е предназначен за лечение на хора с някаква форма на "костна дисплазия", като ахондроплазия.

Следоперативни усложнения

Но преди да изтеглите хилядарките на път към операционната, внимание: тази операция предполага седмици на възстановяване, по време на които пациентът дори не може да ходи с месеци. 

Ето защо този метод е много деликатен и не е лишен от усложнения, тъй като има голям риск от инфекция и следоперативният период е много дълъг.

„Това е болезнена операция, която предполага дълъг процес на възстановяване, тъй като част от костта е мека, така че трябва да изчакате, за да започнете да ходите, докато тази кост отново може да издържи тежестта на тялото“, каза пред BBC хирургът Кевин Дебипаршад, който практикува тази операция.

Оперативни разходи

Хубаво е да се знае, че освен костите, при тази операция трябва да се вземат предвид също нервите и кръвоносните съдове. Може да се качат до 16 сантиметра за две години, което, измерено в пари, прави до 160 000 евро – по 10 000 на сантиметър.

Според проучване на Испанското общество за естетическа медицина (SEME) най-много естетически операции се извършват в САЩ, следват Бразилия, Мексико, Германия и Испания.