0

Б ившият президент на САЩ Доналд Тръмп разкритикува украинския президент Володимир Зеленски и заяви, че Киев щеше да избегне пълномащабна руска инвазия, ако се беше отказал от амбициите си да се присъедини към НАТО и беше признал Крим за руски.

В подкаста The Clay Travis & Buck Sexton Show Тръмп заяви: „Путин нямаше да може да го направи (да атакува Украйна), ако бях там. Той нямаше да го направи. Украйна трябваше да сключат споразумение. Можеха да се откажат от Крим. Трябваше да кажат: „Добре, няма да влезем в НАТО“ и те щяха да имат държава, защото, вярвам, Путин искаше да сключи споразумение“.

Сега обаче, според Тръмп, Путин вече не иска да "сключва сделка" и бомбардира Украйна. Фактът, че президентът на Руската федерация пераща войски към границите с Украйна от месеци, се смята от Доналд Тръмп за "отлична преговорна тактика“.

„Тези сгради, които бяха напълно изгорени, всички тези убити хора. Много животи бяха изгубени. Можеше да се постигне сделка. Това не трябваше да се случва. Но ако щеше да се случи, можеше да бъде разрешено. Путин хвърли 200 000 войници на границата за преговори и не можа да сключи сделка – и сега вече не съм сигурен, че може лесно да се сключи сделка“, добави той.