0

=Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп побеждава категорично на първичните избори на Републиканската партия в щата Южна Каролина. Резултатите на агенция "Едисън рисърч" показват, че при 92% процента преброени бюлетини Тръмп получава 60.12%, а Хейли 39.2%, посочва "Ройтерс".

В битката за президентската номинация на Републиканската партия срещу Тръмп се изправи бившият постоянен представител на САЩ в ООН Ники Хейли. Поражението за нея е още по-голямо, тъй като тя беше губернатор на Южна Каролина в продължение на няколко години и щатът беше смятан за неин бастион.

Ники Хейли отхвърли тази седмица предположенията, че поражението на Южна Каролина ще я накара да прекрати предизборната си кампания, въпреки че става все по-ясно, че пътят ѝ към президентската номинация на републиканците не е проправен.

Според екзит пол допитване, проведено сред гласувалите на първичните избори в Южна Каролина, имиграцията  е била въпрос номер едно, който ги вълнува по време на предизборната кампания, предаде "Ройтерс", като се позова на социологическата агенция "Едисън рисърч". Около 41% от анкетираните избиратели са заявили, че въпросът за имиграцията е бил от най-голямо значение за това как са гласували вчера. 31% са казали, че въпросът с най-голямо значение за тях е икономиката. Около 32% от избирателите са заявили, че Тръмп не би бил подходящ за президентския пост, ако бъде осъден за престъпление, докато около 65% не смятат, че президентът демократ Джо Байдън е спечелил легитимно президентските избори през 2020 г., показва още проучването.

Преди да отпътува за Южна Каролина, за да наблюдава резултатите от вота там, Тръмп участва в конференция на консервативни лидери, където произнесе 90-минутна реч, в която обрисува мрачна картина на една, по думите му, западаща Америка при управлението на Байдън, отбелязва "Ройтерс".

Пред гостите на събитието, известно като Конференция за консервативно политическо действия, провеждана в Нешънъл Харбър, Тръмп заяви, че ако той победи Байдън на изборите през ноември, това ще бъде Съдният ден за САЩ и негов абсолютен и окончателен реванш.

През аплодираща го аудитория Тръмп заяви по адрес на Байдън: "Джо, непочтеният, ти си уволнен! Разкарай се оттук. Разрушаваш нашата страна!", предаде "Ройтерс". През аудиторията Тръмп каза, че "САЩ са управлявани от тирани, корумпирани хора, от фашисти", предаде Франс прес.

Пред стотици привърженици, които носеха червени шапки с надписа: "Тръмп", извезан със златни букви, републиканският кандидат за президент заяви: "Глас за Тръмп е вашият билет към свободата и вашият паспорт за избавяне от тиранията".

Той говори и за незаконната имиграция и каза, че тя убива "нашите граждани, убива нашата страна". "Нито една страна не може да понесе, онова, което се случва в САЩ", заяви още Тръмп, визирайки миграционната политика на Байдън. Той допълни, че при управлението на Байдън "Америка станала кошмарна" и обеща да предприеме сурови мерки срещу незаконната имиграция.