0

Б ившият президент на САЩ Доналд Тръмп се похвали, че отношенията му с руския президент Владимир Путин са „много добри“, докато стоеше до украинския президент Володимир Зеленски.

Неловкият момент се състоя след края на срещата им и по време на изказванията им пред медиите.  Зеленски прекъсна Тръмп и каза „Надявам се и ние да имаме добри отношения“, което накара Тръмп да се засмее „о, разбирам, да, но знаете, че за танго са нужни двама“, очевидно имайки предвид засилената критика на Зеленски към Тръмп, че помага на Русия да спечели войната.

Зеленски и Тръмп се срещнаха, докато украинският президент е на посещение в Ню Йорк за Общото събрание на ООН тази седмица. Зеленски също се срещна с президента Джо Байдън и вицепрезидента Камала Харис във Вашингтон в четвъртък, посещение, което съвпадна с изявлението на администрацията на Байдън, че САЩ ще предоставят нов пакет от помощ от 375 милиона долара на Киев.

Републиканците засилиха критиките си към Зеленски по време на посещението му в САЩ тази седмица, като го обвиниха, че е подпомагал кампанията на Харис, като е посетил фабрика за боеприпаси в щата. Председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън приравни посещението в неделя с „намеса в избори“ в писмо до Зеленски, изисквайки той да уволни посланика на Украйна в Съединените щати.