0

Т урският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви в понеделник, че разговорите с Швеция и Финландия относно молбите им за членство в НАТО ще бъдат възобновени на 9-и март, като същевременно отново отбеляза, че Стокхолм все още не е изпълнил задълженията си по меморандум, подписан миналата година, предаде Ройтерс.

През януари Турция отмени разговорите със Швеция и Финландия по техните молби, след като датски крайно десен политически политик изгори копие на Корана извън турското посолство в Стокхолм, напомня агенцията.

"Моите колеги ще присъстват на срещата, която ще се проведе на 9-и март", отбеляза днес Чавушоглу по време на пресконференция в Анкара и добави, че срещата ще се проведе в Брюксел.

Швеция и Финландия кандидатстваха миналата година, за да се присъединят към Алианса, след като Русия нахлу в Украйна. Молбата на Швеция обаче се сблъска с възражения от страна на Турция, като Анкара обвинява Стокхолм, че е давала подслон на членове на терористични групи.

Швеция, Финландия и Турция подписаха меморандума на срещата на върха на НАТО в Мадрид през 2022 г. за стъпки по отношение на турската ратификация на молбите на двете скандинавски държави.