0

Т урция е готова да приеме пациенти с онкологични заболявания от "Болницата за турско-палестинско приятелство" в Газа, която в сряда спря да функционира, след като остана без гориво, предаде Ройтерс, като цитира министъра на здравеопазването на Турция Фахреттин Коджа.

Здравни служители съобщиха вчера, че лечебното заведение, единствената онкологична болница в ивицата Газа, е трябвало да спре работа на фона на израелските бомбардировки срещу анклава.

В изявление в социалната мрежа "Екс", Коджа каза, че ако се извърши необходимата координация, Турция е готова да приеме както пациенти с онкологични заболявания, така и други нуждаещи се от спешна помощ в Турция, за да продължат лечението си.

"Ние, Турция, сме готови да предоставим пълна и всякаква подкрепа за продължаване на лечението на пациенти с рак, които са били принудително изписани от болницата поради липса на ресурси", заяви Коджа.

"Международната общност и съответните институции за съжаление не предприеха достатъчна инициатива за предотвратяване на атаките по болницата. Спасяването на живота на пациентите сега е задължение, от коeто не може да се избяга", добави той.

По-рано Обединените арабски емирства заявиха, че планират да лекуват 1000 палестински деца от Газа, но не казаха как те ще напуснат анклава, за да отидат там.

Досега Турция е изпратила повече от 200 тона хуманитарна помощ и екип от медицински персонал в Египет за жителите на Газа и предлага да създаде полева болница близо до граничния пункт Рафах. Тя категорично осъди израелските нападения срещу Газа, извършени в отговор на действията на палестинската войнствена групировка "Хамас" на 7 октомври и призова за прекратяване на огъня, предаде БТА.