0

Д оналд Тръмп не изневерява на себе си – държи напрежението високо, като дни преди първия тв дебат с Джо Байдън обяви, че е избрал вече кандидата си за вицепрезидент.

Нещо повече – каза още миналата неделя, че тази личност ще присъства в студиото на Си Ен Ен в Атланта, където в четвъртък късно вечерта българско време бе организиран първият му дуел на живо със сегашния държавен глава. Тръмп предостави и „къс списък“ с шепа републиканци, които са му верни, като всеки от тях притежава нещо уникално, което ще привлече съответна целева група гласоподаватели. Много анализатори обаче прогнозират, че окончателният избраник ще бъде твърдо ясен броени дни преди или дори на самия Национален конгрес на Републиканската партия на 15 юли в Милуоки. Тогава официално ще бъде гласувана кандидатпрезиденската двойка, която ще се изправи срещу тази на демократите за вота през ноември 2024 г.

Слухове

Говори се, че претендентите са се явили на прослушване за ролята на възможно следващо лице на Америка на различни места от предизборната кампания още преди да започне процесът срещу титуляра Тръмп за мръсни пари в Ню Йорк. Редица потенциални кандидати са получили материали за проверка, включително запитвания за тяхното финансово минало, отбелязва Ройтерс.

Изборът на Тръмп за вице вероятно ще бъде човекът, който ще стане непосредствен фаворит за републиканската президентска номинация след четири години, ако сега двойката спечели втори мандат в Белия дом. Но този номер 2 ще бъде под огромен натиск през следващите години да демонстрира лоялност към лидера си по всяко време, коментира АП. Агенцията напомня, че Доналд Тръмп се обърна срещу първия си вицепрезидент Майк Пенс, след като той отхвърли усилията на шефа си да отмени резултатите от изборите през 2020 г., когато спечели Джо Байдън.

Съображения

Според стария нов кандидат за президент най-важното съображение за вицето му са качествата да поеме поста главнокомандващ, в случай че нещо се случи с първия в държавата. Но има и други фактори: кой може да събере повече пари в кампанията; кой се представя по-добре по телевизията, кой би бил най-ефективен в предстоящия тв дебат със сегашния вицепрезидент Камала Харис. И кой би рискувал да засенчи Тръмп в кампанията, за да прави своя образ за бъдещите избори през 2028 г.?

От щаба на Тръмп многократно са казвали, че всеки, който „твърди, че знае кой или кога той ще избере свой вицепрезидент, лъже, освен ако лицето не се казва Доналд Дж. Тръмп“. Тоест независимо от дебата по Си Ен Ен кръстословицата остава без окончателно решение поне засега.

И като се има предвид склонността на Тръмп към непредсказуемост и драматизъм, най-добре обмислените планове могат да се променят.

Рейтингите

Последното проучване от 18 юни сочи на практика изравнените позиции за двамата съперници – 46 на сто за Тръмп срещу 45,5 за Байдън.

Правилата на Си Ен Ен за дебата в четвъртък бяха ясни още преди месец – със заглушени микрофони и без нищо по масата освен лист и химикал. Правилото за заглушаване на всички микрофони освен този, по който говори съответният кандидат, бе провокирано от известния сприхав нрав на Тръмп и навика му да прекъсва събеседниците си.

През май двамата кандидати се съгласиха да се изправят в два телевизионни дебата, като вторият ще бъде на 10 септември с домакин телевизия Ей Би Си.

Предпочитаните теми за дуела в Си Ен Ен на Байдън: правото на аборт, състоянието на демокрацията и икономиката. На Тръмп: имиграцията, обществената безопасност и инфлацията.