0

Хладнокръвен убиец на страховитата калабрийска групировка Ндангета се издаде, докато рекламира заведението си.

Заради интервю, в което хвали новия си ресторант, на китките на Едгардо Греко, с конспиративно ново име Паоло Димитрио, щракнаха полицейските белезници във френския град Сент Етиен. Дотогава Паоло се укривал цели 16 години от силите на реда, маскиран със сива брада и очила.

Пицар убиец

Прекарва дните си до Пещта, от която вадел вкусни пици под новото си име Паоло Димитритрио, но преди година неговото тщеславие го тласка да се появи в статия в местната преса, в която хвали своите автентични италиански рецепти с домашни и натурални съставки.

Оказва се, че изкусният пицар Паоло Димитрио всъщност е Едгардо Греко, опасен престъпник от Ндрангета, преследван от италианското правосъдие и Интерпол. Осъден на доживотен затвор за убийство.

Убийство и киселина

Според следователите той е убил хладнокръвно двама братя, Стефано и Джузепе Бартоломео, по време на една от поредните войни за разчистване на сметки между мафиите през 1990 г. Италианската полиция твърди, че той ги е подлъгал в капан и ги е размазал смъртоносно с железен прът в магазин за риба. След това Едгардо първо заравя телата, а след това ги разтваря в киселина, за да не останат следи и улики от престъплението.

Френският в. Le Monde съобщи, че той участвал и в банкови обири.

Първоначално, за да избегне затвора, мафиотът сътрудничи на правосъдието, преди да промени мнението си и да избяга, когато е в полицейския арест. През 2006 г., когато е издадена заповедта за задържането му, той вече е в неизвестност.

Доживотна присъда

През 2014 г. идва международната заповед за арест, за да бъде изпълнена доживотната присъда за гореспоменатите убийства, но тогава Греко (под името Паоло) вече се е покрил в съседна Франция. Скоро след това започва работа в пицарията, където никой не подозира истинската му самоличност.

Италианското правосъдие е по следите му от години, но мафиотът успява да остане под радарите без да привлича внимание, като води дискретен живот. Но накрая Греко, толкова сигурен в новата си самоличност, сваля гарда си и, без да подозира, че може да бъде открит, се оставя да бъде интервюиран и дори сниман за местен вестник.

Суетата го издаде

В материала той хвали чудесата на автентичната си италианска кухня, за да направи реклама на новия си ресторант: Café Rossini Ristorante.

Интервюто от юли 2021 г. се оказва голям гаф за върналия наглостта си престъпник. Един ден калабрийската полиция открива изрезка от пресата с изображението на мъж със сива брада, очила и пица в ръка. И от този момент започва да разплита мистерията.

За да се стигне до ареста в сряда около 2 ч. през нощта на 63-годишния вече мафиот, който успешно се изплъзваше на правосъдието от 16 години изщраква капанът при съвместната операция I-Can между местната полиция, карабинери от Южна Италия и следователи от отдел Централна служба за борба с организираната престъпност (OCLCO).

Греко, определян от Интерпол като „опасен човек“ е в ареста, прокуратурата го е уведомила за заповедта за арест от италианските власти, за която трябва да бъде екстрадиран, което той е отказал, съобщават от прокуратурата.

Италианският министър на вътрешните работи Матео Пиантедоси подчерта в Туитър своето „голямо удовлетворение от важната операция“, извършена „от правоприлагащите органи, стълб на обществото, резултат от международно сътрудничество“.

„Дейността на силите на реда е непрестанна, те действат тихо всеки ден, в Италия и в чужбина, за да гарантират безопасността на гражданите“, каза той.