0

Р ъкописна бележка от Чарлз Станли Гифорд, за когото наскоро беше доказано, че е баща на Мерилин Монро, отива на търг.

„Тази картичка е единственият известен материален артефакт, който установява някаква връзка или комуникация между Гифорд и неговата известна дъщеря“, става ясно от съобщение, с което известна аукционна къща обявява на търг 175 артикула, свързани с холивудската икона.

Според аукционната къща се смята, че картата е била доставена ръчно от Гифорд на Монро, докато тя е била в болница.

Скот Фортнър, който притежава най-голямата в света частна колекция от вещи на Монро, каза, че е открил картичката "чисто случайно". Историкът и съ-домакин на подкаста „Всичко за Мерилин“ се смята за познавач на Монро и подпомага големите аукционни компании при удостоверяване и проверка на сувенири.

„Открих картичката съвсем случайно, докато подготвях личните архиви на Мерилин за търг в Julien’s Auctions“, каза Фортнър пред списание People. „Това е единственото известно документирано доказателство за връзката между Монро и Гифорд, което хвърля светлина върху мистерията дали тя е познавала или е имала контакт с биологичния си баща.“

Julien's Auctions изчислява, че поздравителната картичка без дата ще бъде продадена за около 2000-3000 долара. Картичката е адресирана до актрисата с почерка на Гифорд и грешно изписаното име на голямата звезда.

На картичката е изписано следното послание: „Тази весела малка бележка за оздравяване и я получаваш специално, за да ти кажа, че мисля за теб всеки ден“.

Според историята, позната на широката общественост, Монро се е опитвала да се свърже с баща си по телефона много пъти и дори е посетила град Хемет с надеждата да го открие. Множество местни жители съобщават, че са забелязали Мерилин Монро по това време. Според официалната теория Гифорд не е желал да допусне Мерилин в живота си от страх, че това ще повлияе на неговата съпруга и децата му.

Доведената сестра на Мерилин - Бърнис Бейкър Миракъл отбеляза в книгата си „Моята сестра Мерилин“, че екранната легенда й е доверила, че Гифорд я е посетил, когато е била в болницата на неразкрита дата. Миракъл си спомня как Монро й казва: „Първият път, когато видях баща си, лежах по гръб в болницата. Погледнах го и изучавах лицето и чертите му и видях, че майка ми беше казала истината, че той беше мой баща".

Според аукционната къща Julien's Auctions Гифорд е лично е отнесъл поздравителната картичка на Монро, когато я е посетил по време на една от многото й хоспитализации в Лос Анджелис.

По-рано тази година учени направиха ДНК тест върху кичур коса на Монро и биологичен материал от бузите на един от правнуците на Гифорд, потвърждавайки, че той е нейният истински баща.

Чарлз Станли Гифорд умира през 1965 г. - три години след смъртта на известната си дъщеря, която почина през 1962 г. на 36 години.