0

Т ърсач на силни усещания се гътна по най-нелепия начин.

Наскоро китаец загуби живота си, докато изпълняваше спорен вид упражнение, което изисква от практикуващия го да виси на въже но само само на брадичката си. Като това би спомогнало за облекчаване на болките във врата и гръбначния стълб, намалявайки натиска върху нервите.

През последното десетилетие в Китай се практикува странното упражнение. То люлеене на тялото, докато човек виси във въздуха, поддържан само от кожена лента поставена под брадичката. Според сведенията, изобретеният, около 2017 г. от Сун Жунчун, метод за облекчаване на болките в гърба бързо се превръща в епидемия. Най-често местните практикуват този вид упражнение по парковете и фитнес залите в цялата страна. Въпреки че методът не е особено безопасен има хора, които твърдят, че той прави чудеса с болки във врата и гърба. Лекарите обаче от години предупреждават за опасностите, които крие висенето за врата, а една скорошна трагедия показва, че при неправилно изпълнение този вид упражнения могат да бъдат смъртоносни.

odditycentral.com

На 15-ти май 57-годишен китаец загуби трагично живота си, докато висеше на врата си на пригодена люлка в парк в град Ченгси, Чунцин. Полицията потвърди, че мъжът се обесил без да иска. Очевидци заявиха, че той е опрял врата си на люлката вместо брадичката си, преди да се залюлее с тялото си.

"Не е препоръчително да се правят упражнения с приспособлението, въпреки че концепцията се основава на принципите на клиничната тяга", заяви Джао Цян, заместник-директор на Първа болница на Университета по традиционна китайска медицина в Тиендзин. "Тя може да увреди нервите и гръбначния мозък или дори да причини параплегия. Не се препоръчва да висите на врата си за фитнес. Това няма да има никаква полза за вашето здраве или за шийния отдел на гръбначния стълб".

Въпреки че е малко вероятно тази трагедия да обезкуражи повечето любители на упражнението, тя поставя под въпрос рисковете, свързани с практикуването на този метод, както и необходимостта да се научим как се практикува правилно.

* Източник: odditycentral.com