0

Б ританският писател Салман Рушди, който беше нападнат с нож в Ню Йорк, вероятно ще загуби едното си окото, съобщава The New York Times, цитирайки агента му.

„Салман вероятно ще загуби едното си око; нервите на ръката му бяха прекъснати. Получил е наранявания по черния дроб, който е увреден“, каза още агентът.

На 10 август британският писател от индийски произход Салман Рушди беше нападнат на сцената в института Чатокуа преди лекцията си. По-късно стана известно, че Рушди е ранен във врата и е настанен в болница.

Говорител на полицията на щата Ню Йорк каза на брифинг, че Рушди е в операционната зала, получил е най-малко две прободни рани - във врата и стомаха.

Романът на Рушди "Сатанински строфи", написан през 1988 г., предизвика рязък негативен отзвук в мюсюлманския свят. Книгата беше счетена за антиислямска и забранена в редица страни. В своята фетва на 14 февруари 1889 г. иранският аятолах Рухолах Хомейни публично проклина писателя и го осъжда на смърт. В Иран обявиха многомилионна награда за изпълнението на фетвата . Рушди беше принуден да се укрива дълго време.