1

О громните климатични промени влияят на целия свят и се оказа, че няма да пожалят и бирата. Оказа се, че любимото пиво на милиони драстично ще се промени, съобщава Guardian.

Количеството и качеството на хмела, ключова съставка в повечето бири, се влияе от глобалното затопляне, според проучване. В резултат на това бирата може да стане по-скъпа и производителите ще трябва да адаптират методите си за варене. Изследователите прогнозират, че добивите на хмел в европейските региони на отглеждане ще намалеят с 4-18% до 2050 г., ако фермерите не се адаптират към по-горещо и сухо време, докато съдържанието на алфа киселини в хмела, което придава на бирите техния отличителен вкус и мирис, ще спадне с 20-31%.

„Пиещите бира определено ще видят изменението на климата, било то в цената или в качеството“, каза Мирослав Трънка, учен от Института за изследване на глобалните промени към Чешката академия на науките и съавтор на изследването, публикувано в списание “Nature Communications”.

Бирата е третата най-популярна напитка в света след водата и чая и се прави чрез ферментация на малцови зърна като ечемик с мая. Обикновено се ароматизира с ароматен хмел, отглеждан предимно в средните ширини, който е чувствителен към промените в светлината, топлината и водата.