0

А ктьорът Дейвид Маккалъм почина на 90-годишна възраст, предадоха осведомителните агенции.

Той се превърна в една от най-големите телевизионни звезди на 60-те години на миналия век с ролята си на руския шпионин Иля Кирякин в "Мъжът от U.N.C.L.E.", а десетилетия по-късно с участието си в сериала "Военни престъпления" спечели ново поколение фенове.

"Дълбоко сме натъжени от кончината на Дейвид Маккалъм. Привилегировани сме, че Си Би Ес беше негов дом в продължение на толкова много години. Дейвид беше талантлив актьор и автор, обичан от много хора по света", съобщиха от сериала "Военни престъпления" в социалните мрежи.

Актьорската кариера на родения в Шотландия Маккалъм продължава седем десетилетия, като започва по време на студентските години на Маккалъм в Кралската академия за драматично изкуство в Лондон. Той следва там през 50-те години на миналия век, а сред колегите му е бъдещата звезда Джоан Колинс.

Дейвид Маккалъм първоначално се изявява в поддържащи роли в редица филми, сред които е "A Night to Remember" през 1958 г. В него той се превъплъщава в образа на радиооператор на обречения кораб "Титаник". 

Маккалъм привлича вниманието на американската публика с малката си, но основна роля на един от военнопленниците, които замислят масово бягство от германски затворнически лагер по време на Втората световна война във филма "Голямото бягство" от 1963 г. В продукцията участва звезден международен актьорски състав, включващ Стив Маккуин, Ричард Атънбъро и Джеймс Гарнър.

През 1964 г. е поканен в "Мъжът от U.N.C.L.E.", който му носи международна слава. За ролята си на руския агент Маккалъм има две номинации за награда "Еми".  Актьорът има пет деца от два брака.