0

С лед кратко тежко боледуване на 74-годишна възраст почина първата жена-федерален канцлер на Австрия Бригите Бирлайн, съобщиха австрийските електронни медии, цитирани от БТА.

След дейността си в генералната прокуратура, Бирлайн е заместник-председател на Конституционния съд от 2003 до 2018 година и председател на Конституционния съд от февруари 2018 година до назначаването ѝ за федерален канцлер на 3 юни 2019 година. След сътресенията заради „скандала Ибиса“ федералният президент Александър ван дер Белен натовари Бирлайн да състави временно правителство, което тя ръководи до новите парламентарни избори. След това на практика прекрати публичната си кариера.

Нехамер изрази дълбокия си шок в съобщение за медиите. В лицето на Бирлайн Австрия загуби една изключителна личност, която решително определяше облика на републиката за поколенията: „Тя не се поколеба да поеме отговорност в труден момент, за да служи на републиката и народа на нашата страна“, отбеляза Нехамер.

Председателят на Конституционния съд Кристоф Грабенвартер заяви, че Конституционният съд загуби един безпристрастен бивш председател и високо ценен човек, а Австрия загуби един решителен защитник на върховенството на закона.

В допълнение към професионалните си задължения Бирлайн в продължение на десетилетия се занимаваше и с професионалното представителство на прокурорите, с дейността си в независимата комисия за защита на жертвите от злоупотреби и насилие и като председател на надзорния съвет на федералния театрален холдинг и на попечителския съвет на фондация „Форум Конституция“.