0

И зяждането на една сладководна риба, уловена в река или езеро, е равносилно на пиенето за един месец на вода, замърсена с токсични "вечни химикали", се казва в ново изследване.

Невидимите химикали, наречени PFAS, са разработени за първи път през 40-те години на миналия век, за да устояват на вода и топлина, и сега се използват в изделия като незалепващи тигани, текстил, пожарогасителни пяни и опаковки за храни.

Но заради неразрушимостта на PFAS, пер- и полифлуороалкилните вещества се натрупват с течение на времето във въздуха, почвата, езерата, реките, храните, питейната вода и дори в телата ни. Нарастват призивите за по-строго регулиране на PFAS, които са свързани с редица сериозни здравословни проблеми, като увреждане на черния дроб, висок холестерол, намалени имунни реакции и няколко вида рак.

За да установи замърсяването с PFAS в местно уловена риба, екип от изследователи анализира над 500 проби от реки и езера в САЩ в периода 2013-2015 г. Според новото проучване, публикувано в списание Environmental Research, средното ниво на PFAS в рибата е било 9500 нанограма на килограм. Близо три четвърти от откритите "вечни химикали" са PFOS - един от най-разпространените и опасни от хилядите PFAS.

Изчисленията на изследователите показват, че изяждането само на една сладководна риба се равнява на пиене на вода с PFOS в концентрация 48 части на трилион в продължение на един месец.

Миналата година Американската агенция за опазване на околната среда понижи нивото на PFOS в питейната вода, което смята за безопасно, до 0,02 части на трилион. Общото ниво на PFOS в сладководната риба е 278 пъти по-високо от това, което е установено в продаваните в търговската мрежа риби, се казва в проучването.
Дейвид Андрюс, старши научен сътрудник в нестопанската организация Environmental Working Group, която ръководи изследването, заяви пред АФП, че е израснал, като е ловил и ял риба. "Вече не мога да погледна риба, без да си помисля за замърсяването с PFAS", каза Андрюс, един от авторите на изследването.

Констатациите са "особено тревожни поради въздействието върху общностите в неравностойно положение, които консумират риба като източник на протеини или по социални или културни причини", добави той. "Това изследване ме кара да бъда невероятно ядосан, защото производствените компании, които използват PFAS, са замърсили земното кълбо и не са подведени под отговорност".

Патрик Бърн, изследовател в областта на замърсяването на околната среда в британския университет "Ливърпул Джон Мурс", който не участва в изследването, заяви, че PFAS са "вероятно най-голямата химическа заплаха, пред която е изправена човешката раса през 21-ви век".

"Това проучване е важно, защото предоставя първите доказателства за широко разпространено прехвърляне на PFAS директно от рибата към хората", каза той пред АФП. Андрюс призова за много по-строго регулиране, за да се сложи край на всички несъществени употреби на PFAS.

Проучването идва, след като в петък Дания, Германия, Нидерландия, Норвегия и Швеция представиха предложение за забрана на PFAS пред Европейската агенция по химикали на ЕС. Предложението, което е "едно от най-широкообхватните в историята на ЕС", идва, след като петте държави установиха, че PFAS не се контролират адекватно и е необходима регулация в целия блок.