0

Т очното място, на което е погребан древногръцкият философ Платон, е установило проучване на Италианския национален съвет за научни изследвания, базирано на сведения в папируси, открити в Херкулан край Неапол, съобщи АНА-МПА.

Според проучването, водено от изследователя Грациано Ранокия, Платон е погребан на терена на Академията в Атина, която носи името му, в градина недалеч от „Храма на музите“.

Откритието според информацията е било извършено след нов прочит на папирус на философа Филодем Епикурееца, в който се съдържа история на Платоновата академия.

Папирусите са били „прочетени“ с помощта на бионично око, което е могло да разчете допълнителни сведения в документите, въпреки че са били овъглени при изригването на Везувий през 79 г. 

Изследването е започнало преди три години и ще завърши през 2026 г. Бионичното око е успяло да разчете хиляди нови думи, в резултат, на което познатият текст се е увеличил с 30% в сравнение на разкритото при последното такова подобно проучване през 1991 година.

Според италианските изследователи в новите сведения се твърди, че Платон е бил продаден в робство още през 404 г. пр. Хр., когато спартанците завладяват Атина, или, според друга версия, през 399 г. пр. Хр., веднага след смъртта на Сократ. Досега се смяташе, че това става през 387 г. пр. Хр., т.е. в периода, в който Платон се намира в град Сиракуза. 

В Херкулан, град, който подобно на Помпей е разрушен при изригването на вулкана Везувий през 79 г., са открити над 1800 папируса с философски текстове, предимно на Филодем Епикурееца. Повечето от тях се пазят в Националната библиотека в Неапол и не са изложени публично, защото се смятат за много крехки. Според официалния опис от 1814 папируса и фрагменти от папируси 1756 са открити през 1855 г. Благодарение на усилията на папиролозите до момента са разчетени 340, 970 се смятат за частично разрушени, а около 500 са овъглени фрагменти, писа БТА.