0

Ц ентралното разузнавателно управление на САЩ увеличи усилията си да убеждава руснаци да издават държавни тайни с емоционално видео в Телеграм в понеделник, насочено към недоволните от управлението на президента си Владимир Путин, предаде CNN.

Краткото видео показва руско семейство с дете, които изпитват очевидни житейски проблеми, питайки се за това ли са мечтали.

Съветът към тях е да предприемат действия, за да подобрят нещата – да предоставят информация на ЦРУ и да продължат същевременно да бъдат руски патриоти.

Видеото е придружено от текст с инструкции как да направят това, използвайки браузър Тор за достъп до т.нар. тъмна мрежа (dark web) и инструменти за кодиране, които щели да осигурят защитата им.

"ЦРУ иска да знае истината за Русия и търси хора, на които да разчита да ни кажат истината. Вашата информация може да бъде по-ценна, отколкото смятате", се казва във видеото.

То е публикувано и в други социални медийни платформи, включително YouTube, Twitter, Instagram и Facebook.

От разузнавателната агенция обясняват още, че търсят преимуществено военни, сътрудници на руските разузнавателни служби, дипломацията, науката, високите технологии или техни близки. А също хора от сферите на икономиката или висшето държавно ръководство на Руската федерация.

По повод видеото Кремъл днес заяви, че собствените му специални служби следят западните разузнавателни дейности, предаде Ройтерс.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че не му е обърнал внимание, но добави, че е убеден, "че нашите специални служби наблюдават това пространство по необходимия начин".

"Всички ние знаем много добре, че ЦРУ и другите западни разузнавателни служби не отслабват своята активност на територията на нашата страна", каза още Песков.