0

Ч астната американска мисия на Луната, стартирала в понеделник, се сблъска с технически проблеми, информира BBC, цитирайки изявление на Компанията Astrobotic, която стои зад проекта.

Според изявлението, космическият й кораб Peregrine е претърпял "аномалия", която го е спряла да насочи панелите стабилно към Слънцето.

Без възможност да зарежда батерията си, планът на мисията за кацане на Луната е в опасност.

Astrobotic казва, че инженерите работят по проблема и ще предоставят актуализации, когато разполагат с повече информация.

1,2-тонният спускаем апарат беше изстрелян от нос Канаверал, Флорида, с ракета Vulcan.

Тя се стреми да стане първата американска мисия от половин век, която ще направи меко кацане на Луната, и първото комерсиално начинание, което ще направи това.

Американската космическа агенция е закупила капацитет на спускаемия модул за пет инструмента за изследване на лунната среда преди изпращането на астронавти по-късно това десетилетие.

По думите на Astrobotic мисията е започнала да среща проблеми, след като е била подложена на проверки след изстрелването.

Проблемът възниква, след като била установена комуникация с Peregrine и всичките му системи били включени.

1,2-тонният космически кораб Peregrine е един от поредицата проекти на САЩ, чиято цел е да кацне меко на Луната през 2024 г.

 1,2-тонният космически кораб Peregrine е един от поредицата проекти на САЩ, чиято цел е да кацне меко на Луната през 2024 г.
Astrobotic

Peregrine се борел да поддържа стабилна връзка със Слънцето, позволявайки на неговите слънчеви панели да получават постоянен приток на слънчева светлина за генериране на електричество. Без сила, няма мисия

„Екипът вярва, че най-вероятната причина за нестабилното насочване към Слънцето е аномалия в задвижването, която, ако се докаже, че е вярна, застрашава способността на космическия кораб да кацне меко на Луната“, се казва в изявление на компанията, която добавя: „ Докато екипът се бори да отстрани проблема, батерията на космическия кораб достига оперативно ниски нива."

Не е необичайно космическите кораби да изпитват технически проблеми и инженерите на Astrobotic вероятно са репетирали много пъти как да реагират на различни сценарии за повреда. И самият космически кораб също ще бъде програмиран да се защитава по време на такива събития, като дава приоритет на захранването и комуникациите обратно към Земята.

Astrobotic е първата от трите американски компании, които изпратиха спускаем апарат до Луната тази година в рамките на ново частно-публично партньорство с НАСА.

Агенцията купува транспортни услуги от фирмата от Питсбърг и две други търговски предприятия - Intuitive Machines и Firefly. Заедно триото планира шест мисии до лунната повърхност през 2024 г.

И трите американски компании имат НАСА като „клиент“, но агенцията „не отговаря“ за техните мисии. Самите фирми са проектирали космическия кораб и ще командват, докато мисиите напредват. НАСА вярва, че това споразумение ще въведе повече иновации и ще намали разходите с течение на времето.

По думите на НАСА, тя също е подготвена някои от мисиите да не проработят.