0

У краинец, който продава отрова на хора, които искат да посегнат на живота си, беше разкрит от Би Би Си и хванат на място след две години журналистическо разследване. 

Британски репортери пътуваха до Киев с риск за живота си, за да го открият лично и да го попитат защо се занимава с тази дейност.

Доставчикът

Мистериозният търговец, познат в сайт за самоубийства като „доставчикът от Украйна“, изпращал химикал, който слага край на живота. Той е свързан с най-малко 130 смъртни случая само във Великобритания.

Доставчикът от Украйна, който "помогнал" на повече от 130 самоубийци само във Великобритания.

 Доставчикът от Украйна, който "помогнал" на повече от 130 самоубийци само във Великобритания.
BBC

Репортерите на Би Би Си проследяват неговия онлайн магазин, както и имейл адрес и акаунт в системата за плащане PayPal и успяват да го идентифицират като Леонид Закутенко още през 2022 г. Но започналата война прави почти немислима идеята да го открият на родната му земя. Макар да мислят, че военните действия ще спрат търговията, това не се случва и през май 2023 г. е арестуван друг мъж от форума - канадец, който е обвинен за 14 убийства по света. 

Би Би Си отново започва разследването и се свързва със Закутенко, който се хвали, че изпраща по пет колета на седмица. Той също е „супердомакин“ на системата за даване под наем AirBnB. Чрез нея, представяйки се за наематели, журналистите се свързват с него и го чакат на място, след като пътуват от Лийдс до Киев по най-труден и опасен начин. 

На място

Закутенко обаче не се явява, а репортерите установяват, че изпраща колетите от близката поща в киевски панелен квартал, където се намира и апартаментът, който дава под наем на туристи. След размяна на съобщения по интернет той се уплашва и прекъсва комуникацията, но те го чакат няколко часа и накрая той се появява пред пощенския клон, като изпраща най-малко 15 колета пред очите на журналистите. В същото време има сигнал за въздушна тревога, но те не се скриват, нито търговецът спира работата си.

Пред камерите на британската медия той отрича всичко и твърди, че не разбира, макар да е водил кореспонденция на перфектен английски. Би Би Си предупреждава властите и в Украйна, и във Великобритания. Там обаче все още не работи приетият закон срещу този вид уебсайтове.