0

Н ай-малко 15 души бяха убити, а десетки са ранени в неделя, след като част от руски жилищен блок се срути. Той бе ударен от ракета от съветската епоха, изстреляна от Украйна, съобщава пише Ройтерс.

По данни на Москва балистичната ракета е била свалена, но фрагменти от нея са уцелили блок в Белгород, намиращ се на север от Харков,.

Според руските власти Украйна предприе масивна ракетна атака, включваща балистични ракети "Точка" и ракетни системи за многократно изстрелване "Адлер" и RM-70 Vampire (MLRS).

.

 .

Руското министерство на извънредните ситуации съобщи днес, че 15 души са загинали при срутване на сградата. Вячеслав Гладков, областен управител на Белгород, каза, че още четирима души са загинали в неделя при отделни атаки от Украйна.

Двадесет и седем души са ранени в неделя при различни атаки, написа още Гладков в приложението за съобщения Telegram.

Кадри от мястото показват как поне 10 етажа от сградата са рухнали. По-късно, докато службите за спешна помощ претърсват развалините за оцелели, покривът се срутва, но спасителите успяват да избягат от отломките.

От Кремъл съобщиха, че президентът Владимир Путин е бил информиран за атаката, която според него е "варварска". Руското външно министерство заяви, че нападението срещу цивилни и гражданска инфраструктура е престъпно.

И Украйна, и Русия твърдят, че военните им действия не са насочени към цивилни във войната, която избухна през февруари 2022 г. Конфликтът уби хиляди, разсели милиони и превърна украинските градове в развалини.