0

У краинският президент Володимир Зеленски съобщи, че военните са поискали още 400 000-500 000 души да бъдат мобилизирани за служба в армията. Той поясни, че все още не е взето окончателно решение, предаде „Ройтерс”.

Украинският лидер заяви на днешната си годишна пресконференция в Киев, че се очаква представителите на висшето военно командване и правителството да обсъдят „доста чувствителния въпрос за мобилизацията” и след това той да бъде разгледан и от парламента.

Зеленски заяви, че извършването на мобилизация от такъв мащаб ще изисква допълнително финансиране. „Те предложиха да бъдат мобилизирани още 400 000-500 000 души. Това е сериозно число”, изтъкна президентът.

„Аз казах, че ще имам нужда от допълнителни аргументи, за да подкрепя този ход. Защото, на първо място, става дума за хора и защото, на второ място, говорим за справедливост. Това е въпрос на отбранителна способност и на финанси”, смята президентът.

Украинският държавен глава заяви, че за предложената допълнителна мобилизация биха били необходими 500 милиарда гривни (13,5 милиарда долара).

На пресконференцията си той опроверга твърденията, че има търкания между него и началника на генералния щаб на украинските въоръжени сили Валерий Залужни. Зеленски каза, че поддържа работните си отношения с него. Държавният глава направи това си изявление след седмици на спекулации за напрежение между двамата, отбелязва „Ройтерс”.