0

С пирала от насилие се разгърна по улиците на Рио де Жанейро след убийството на известния местния главорез Матеус да Силва Резенде, известен в подземния свят с прозвищата Фаусто и Тетей. Той бе ликвидиран в понеделник при сблъсък с агенти на Гражданската полиция и спецчасти. 

 Фаустао е племенник на Луис Антонио да Силва Брага, известен като Зиньо, престъпник, поел контрола над най-големия престъпен отряд в щата Рио. Според губернатора на Рио де Жанейро Клаудио Кастро - Фаустао е действал ръководител на въоръжените части на организацията. 

Преди да бъде убит Фаустао дълго време се издирваше от властите в Бразилия. Той е смятан за втория човек в йерархията на бандата на чичо си Зиньо, които воювше за територия със съперническите кланове. 

Операцията започна в района на трите моста в Санта Крус, където се води ожесточена престрелка между спецчастите и уличните банди. 

Смъртта на Фаусто предизвика една от най-големите престъпни офанзиви в историята на Бразилия. Повече от 35 автобуса на градския транспорт в седем квартала в западната зона на Рио де Жанейро изгоряха. Един влак също бе изпепелен от пламъците, а гарата в Санта Крус бе затворена.

Главната магистрала бе затворена за кратко. Към 18 часа местно време бе регистрирано задръстване от 121 километра. 45 общински училища хлопнаха врати от съображения за сигурност. 

12 души за арестувани за подпалване на огъня и ще бъдат изпратени в федерални затвори, закани се губернатора Клаудио Кастро.