0

Ч ерепът на гигантско морско чудовище, което е обитавало моретата преди близо 150 милиона години, беше открит край бреговете на Англия, пише Daily Mail.

Невероятната вкаменелост, открита в Джурасик Коуст на Дорсет, дълга почти два метра и принадлежи на създанието плиозавър, известно като „върховия хищник в океана“. Откриването му ще бъде отразено в документален филм на Дейвид Атънбъро по BBC, който ще бъде излъчен на Нова година. Към него ще се присъедини екип от експерти учени и палеонтолози, докато се впускат в разкопки и възстановяване на рядкото откритие, за което смятат, че може да е нов вид плиозавър.

Древното влечуго е било „върховна машина за убиване“, способен да се движи в океана с висока скорост и да убива плячката си с едно ухапване. Черепът има около 130 дълги и остри като бръснач зъба. Всеки зъб има фини издатини отзад, за да пробие плътта на плячката си и да се подготви за бърза втора атака. Животнот се е хранило предимно с делфиноподобни същества и други плиозаври, казаха учени пред BBC.