0

К расивите стълби Хайку на хавайския остров Оаху са забранени за използване от 1987 г. насам. Въпреки това мястото привлича екстремни туристи и предлага на смелчаците уникални гледки от върха на планината.

Местните власти наскоро издадоха заповед „Стълбата към небесата“, както е известна още опасната пътека, да бъде разрушена с цел да се спре окончателно достъпът за посетители, съобщава CNN.

Стълбището е построено по времето на Втората световна война от американския флот.

IStock

През изминалата седмица са арестувани петима души и те са обвинени в нарушение от първа степен. Полицията е издала 60 предупреждения на туристи, осем акта за нарушение от втора степен и 25 фиша за неправилно паркиране през уикенда. Нарушението от втора степен е престъпление.

Изкачването на стълбите често минава през мъгла, но неспазващите забраните туристи са възнаградени от невероятни гледки.

Няма официални пътеки, водещи до стълбите, но в социалните мрежи има много видеоклипове с детайлни напътствания как да стигнете до тях.

Градският съвет на Хонолулу гласува за премахване на стълбите през 2021 г.  А в началото на този месец властите обявиха, че разрушаването ще започне на 22 април. Това доведе до наводнение от туристи, използващи „последен шанс“ да посетят мястото през последните дни.

В момента тежки машини разрушават пътеката от Втората световна война. С помощта на хеликоптер се извозват парчета от конструкцията. Целият процес ще глътне 2,5 милиона долара на хавайския щат.