0

Н ачалник от военноморския флот на САЩ бе освободен от длъжност, след като бе хванат, че е сложил тайно сателитна чиния на бойния кораб USS Manchester, за да може заедно с дузина други офицери да цъкат в социалните медии, да проверяват спортни резултати, да гледат филми и да ровят в нета.

Става въпрос за сателитна антена Starlink High Performance Kit, която е била пазена в тайна и недостъпна за целия екипаж на кораба. За нея били платени 2800 долара през април 2023 г.

По време на плаване антената е била изключвана, за да не се застраши сигурността на кораба.

ВМС на САЩ уволни дисциплинарно командира на кораба Гризел Мареро, която е обвинена, че е ползвала забранен достъп до интернет по време на военна служба миналото лято.

Мареро и малцината офицери, ползвали антената на Starlink, са плащали по 1000 долара месечна такса. По време спиране в базата в Пърл Харбър в Хавай военните добавили усилвател на антената, тъй като сигналът й бил слаб и нямало покритие в целия кораб. Абонаментът към компанията на Илон Мъск пък бил плащан от военна дебитна карта, собственост на американската армия.