0

С илно земетресeние разтърси земята в събота. Силата му е била 6.3, като вторичният трус последвал 30 минути след първия е бил с интензитет 5.5, съобщават световните медии, цитирайки  Геоложката служба на Съединените щати.

Земният трус е ударил западните части на Афганистан, на 25 км от град Херат.

Към момента най-малко 20 души са загинали, а над 100 са ранени.

Говорител на афганистанското министерство на управлението на бедствията обясни, че цифрите се основават на ранни доклади от област Зинда Ян в провинция Херат.

Жителят на град Херат Абдул Шакор Самади казва: „Всички хора са излезли от домовете си . Всички къщи, офиси и магазини са празни и има опасения от нови земетресения. Аз и семейството ми бяхме в дома ни, усетих труса.“

Той добави, че семейството му избягало навън и се страхували да се върнат вътре.

USGS заяви: „Земетресението от 7 октомври 2023 г. M (с магнитуд) 6,3 близо до Херат, Афганистан, се случи в резултат на разлом на навлизане на плитки дълбочини близо до далечния западен край на планинската верига Хиндукуш.“

И двете земетресения са настъпили на разломни равнини на изток-запад, които се спускат или на север, или на юг. Земетресенията са настъпили в Евразийската плоча във вътрешноконтинентален планински пояс, уточняват още от USGS.

Карта показва седем земетресения в региона, включително земетресение с магнитуд 5,9 по Рихтер на 21,7 мили северозападно от Херат, земетресение с магнитуд 6,3 по Рихтер на 20,5 мили северно-североизточно от Зинда Джан и земетресение с магнитуд 6,3 по Рихтер на 18 мили север-север- източно от Zindah Jan, или 26 мили западно от град Херат.

Изображения в социалните медии показват последствията от земетресенията, включително счупени части от известната джамия Масджид Джами.

Бившият министър на търговията и промишлеността на Афганистан Нисар Ахмад Горяни написа в X, бивш Twitter: „Дълбоко съм опечален от земетресението, което разтърси страната ни, особено провинция Херат, където четирима наши сънародници загубиха живота си и 100 бяха ранени.

„Изказвам искрените си съболезнования на семействата на загиналите и пожелавам бързо възстановяване на ранените.

СЗО в Афганистан казва, че 12 линейки са били пренасочени към района Зинда Ян в Херат, за който се смята, че е епицентърът, за да помогнат за евакуацията на пострадалите и транспортирането им до болница .

Регионът не за Mръв път понася толкова силен трус.

Земетресение с магнитуд 7,3 по Рихтер бе засечено през май 1997 г., което причини 1567 жертви, а през 1979 година - с магнитуд 7,1.