0

Г ръцки Ф-16 падна в морето край курортна зона.

F-16 на военновъздушните сили се разби близо до остров Псатура, разположен между Халкидики и Споради, по обяд в сряда, информира Reporter.gr.

В 13:29 ч., едноместен самолет F-16 Block 52+ от 337 ескадрила от 110-то изтребително авиокрилие (AM), изпълняващ тренировъчен полет, се разби в морската зона на Псатура, се казва в информацията.

Пилотът е успял да катапултира и е бил спасен при операция след инцидента. Няма опасност за живота му, съобщават лекарите от военната болница в Атина.

Причините за падането на самолета се разследват, казаха от министерството на отбраната. Точна информация за случилото се ще даде пилотът, когато лекарите му позволят да даде показания.

Изтребителят е бил технически изправен при излитане от военната база в Лариса. Самолетите Ф-16 са гръбнакът на гръцките военновъздушни сили. Пилотите имат достатъчно опит и летателни часове с този тип самолети, което отхвърля версията за човешка грешка, коментират експерти.

Видео по повод инцидента може да видите ТУК.

Гърция притежава 170 американски изтребителя Ф-16 и очаква през следващите три години да получи още 84 модернизирани самолета, съобщи министерството на отбраната.