0

Е дин човек е загинал, а над 160 са били ранени при взрив близо до летището на узбекистанската столица Ташкент, предаде Франс прес, като се позова на властите.

Загинал е един тийнейджър, пострадали са 162 души, 138 от които вече са изписани от болница. 24 души остават хоспитализирани, но в "задоволително състояние".

Пожарът, причинен от силен взрив в склад близо до летището на узбекистанската столица Ташкент рано тази сутрин, е овладян, а положението е под контрол, съобщи по-рано министерството на извънредните ситуации, цитирано от Ройтерс.

Причините за експлозията за момента не са изяснени, но според една от версии е паднала мълния. На мястото е разположена специална полева лаборатория за разследване на взрива.

"В резултат на бързите действия на служителите на министерството на извънредните ситуации огънят беше овладян. Ситуацията е под пълен контрол", каза узбекистанското министерство на извънредните ситуации в "Телеграм".

Самолетите, изпълняващи полети от и до Международно летище Ташкент, излитат и кацат в обичаен режим, показват данни от сайта "Флайт Радар 24" (FlightRadar 24).

В 22:15 ч. по Гринуич вчера (01:15 ч. българско време днес) към пилотите е издадено предупреждение, че една от пистите на летището ще бъде затворена за излитане и кацане между 02:00 и 07:00 ч. по Гринуич (между 05:00 и 10:00 ч. българско време) днес, но ще бъде осигурена част от нея за рулиране.

Според публикация в социалните мрежи в узбекистанското министерство на извънредните ситуации е постъпил сигнал за пожар, избухнал в един от складовете в квартал "Сергели" след силен взрив. Телевизия "Нова 24" съобщи, че експлозията е отекнала в митнически склад, посочва АФП.

Узбекистан е най-голямата по население бивша съветска република в Централна Азия. Пожарите вследствие на остаряло оборудване и неспазване на стандартите за безопасност в страната са често явление. Въпреки това инциденти от такъв мащаб са рядкост, отбелязва АФП.