0

Д есетки ученици пострадаха от мистериозна парализираща „болест“. Заболяването е засегнало 95 гимназисти и предизвика страх дали това не е начало на нова неустановена пандемия.

Длъжностни лица казаха, че „заболяването“ е засегнало възпитаниците от гимназията „Сейнт Тереза“ в Ереги, Кения. Градът се намира на около 370 км от столицата Найроби.

Според местни доклади, учениците са имали затруднения да се изправят и да ходят. Почти 100 ученички в Западна Кения са били хоспитализирани с мистериозна парализираща „болест“. 

Местните медии съобщават, че учениците внезапно са почувствали невъзможност да се изправят. Видеоклипове, публикувани в социалните медии, показват, че не могат да стоят на краката си, изпитват конвулсии и се оплакват от болки в коленете, пише Daily Mail.

Здравните служители не знаят какво стои зад техните симптоми, но са изпратили проби от кръв и урина в няколко лаборатории в Кения.

Някои експерти обаче изразиха съмнения относно болестта, предполагайки, че може да е случай на „масова истерия“. Местни новинарски издания отбелязаха, че изпитите на учениците са само след няколко седмици. 

Други предполагат, че симптомите приличат на увреждащото нервите състояние на синдрома на Guillain-Barré (GBS). 

Може да причини парализа на ръцете, краката или лицето и да предизвика у пациентите осакатяваща болка. 

В тежки случаи предизвиква животозастрашаващи проблеми, включително затруднено дишане и кръвни съсиреци. Състоянието е трудно за диагностициране и убива един на всеки 20 души.

Секретарят на кабинета по здравеопазване на страната Сюзън Нахумича казВа, че не са идентифицирани патогени сред учениците на девическата гимназия "Света Тереза" Ереги.

BBC съобщава, че според експерти това може да е случай на „масова истерия“ и каза, че учениците са хвърляли камъни по правителствени служители, които са се появили в тяхното училище. 

Противоречива е и информацията в местната преса относно това дали училището е временно затворено, или не. Наложило се кенийското министерство на образованието да съобщи, че школото остава отворено. 

Някои родители обаче, паникьосани от парализата на децата им, са избрали да ги изведат от училище. 

Местните вестници съобщиха, че д-р Стивън Вандей, директор на медицинските служби в окръг Какамега, ги е призовал да не правят това.

„Не сме установили естеството на болестта, която е засегнала вашите деца, но взимането им у дома има вероятност да унищожи цялото семейство“, предупреждава лекарят.