0

„За величието на една нация и нейният морален прогрес може да се съди по начина, по който се отнася към животните.“ Добре познатите думи на Ганди отекват в пустинята на Абу Даби. Стотици котки бяха открити в пустинната зона Ал Фалах близо до болницата “Фалкон” - правителствено учреждение, занимаващо се с кастрацията на бездомни животни. 

Това не се случва за първи път в Арабските емирства. През 2020 г. международната организация за защита на животните “Oipa International” откри гробище за домашни любимци в пустинята, невидимо зад небостъргачите. Сега доброволци откриха друго гробище с телата на стотици котки и няколко кучета, скрито насред нищото. Разлагащите се трупове с отворени челюсти в смъртна агония. Много от тях са с чипове и с пресни шевове от кастрирация, и не е ясно защо, като се има предвид края, който ги очаква - съдбата им е да умрат под изгарящото слънце, без храна и вода или подслон от жегата. 

“В Обединените арабски емирства считат котките за вредители”, заяви Валентина Багнато, мениджър международни отношения на Oipa International, цитирана от La Repubblica. 

„Из градовете има компании за борба с вредителите , компании за дезинсекция, които имат за задача да събират котки в района. Често се случва да хващат домашни котки с микрочип: и всъщност ние се опитваме да разберем дали сред намерените все още живи котки в Ал Фалах има такива, които са били „изгубени“, обяснява тя. 

Според Багнато изхвърлянето на котки в пустинята е честа практика, която съществува от известно време. За това свидетелстват труповете на стотици  животни открити в напреднал стадий на разлагане в пустинята само за една нощ. 

След като кадрите с умрелите котки започват да се разпространяват вирусно в мрежите, властите излязоха с изявление, в което заявиха, че са започнали разследване на случващото се в пустинята. 

Според природозащитници обаче в Обединените емирства има много места като това, където котките страдат. Според тях котките се хващат в капани за вредители в Дубай, а компаниите, на които това е възложено, заявяват, че те ще бъдат отведени в изоставени райони, от където никога няма да могат да се измъкнат.