0

П ожарникари  раздали сандвичи  и по бутилка  вода на ден на блокирани  от бурята българи на полуостров Пелион близо до наводнения град Волос, съобщи журналистът фотограф Стефан Галибов. Той  пръв разказа за „Телеграф“ как със семейството си попада в окото на бурята  в място с няколко къщи за гости, наречено Куra  s paradaise, което се намира точно над плажа до „Космос бийч“. Семейството се оказва блокирано заедно с други българи, настанени в съседни къщи, със затворен път от свлачища, без ток и почти без храна и вода. В съседни къщи има още български семейства, които са дошли с личните си автомобили. 

Грижата 

на местната власт се проявила  и изпратила пожарникарите, след като българското консулство в Солун направило  серия обаждания и съобщения  на международния  телефон 112 и потърсило съдействие за оказване на помощ и извеждане на бедстващите българи от опасния район, научи „Телеграф“.  Консулството получило преди това сигнали от попадналите в трудна ситуация  българи и техни роднини от България. Местен собственик на къща е връзката на туристите с пожарникарите. 

Пожарникарите си изградили на близкия плаж мостче от пейка и дъски.  Организирали вчера първата евакуация на чуждестранни туристи от опасния район на полуостров Пелион. Микробус изведе част от бедстващите само до най-близкото село  Аргаласти. Оттам имало алтернативен път до Волос, който е на около 30 километра, но не се знае още как ще се организира превозът дотам. Нито колко ще струва, ако се ползва такси или друг транспорт.  Появиха се и спекуланти, продаващи бутилка вода по 4-5 евро.  Пожарникарите обещали на другия ден, тоест днес, в събота, да изведат и  българското семейство и двама германски туристи. Българите с автомобили няма да се евакуират, ще останат да си пазят колите и ще чакат отваряне на пътя след разчистването му. 

Бедствие

Външният министър Мария Габриел съобщи, че поне 30 са българите, бедстващи в района, като страната ни може да окаже помощ, ако е необходимо.

Междувременно спасителните операции в цяла Централна Гърция продължават, като спасителни екипи, включително и армейски, се опитват да достигнат до 3000 блокирани местни и туристи. Докладваните официално смъртни случаи достигнаха седем, а още шест се водят за безследно изчезнали.

Очаква се времето да се подобрява до слънчево през уикенда.

Пелион или Пилио на гръцки е планина и полуостров в югоизточната част на Тесалия, Гърция, недалеч от Олимп. В древногръцката митология Пелион е дом на кентавъра Хирон, учител на много древногръцки герои като Язон, Ахил, Тезей и Херкулес.