0

Р ано тази сутрин Русия е атакувала отново южната украинска Одеса област с ракети и дронове камикадзе, казаха украинските военновъздушни сили, цитирани от ДПА.

Задействали са се системите за противовъздушна отбрана в областта и над едноименния пристанищен град, информира рано сутринта украинският информационен портал "Украинска правда", като се позова на военновъздушните сили и областната военна администрация.

Съобщено беше за няколко експлозии в Одеса.

Областният управител Олег Кипер съобщи в "Телеграм", че най-малко трима души са ранени при атаката срещу град Одеса.

"В резултат на вражеското нападение на Одеса възникнаха няколко пожара от паднали отломки от ракети. Стъклата на прозорците на сградите се пръснаха от въздушната вълна", каза Кипер, цитиран от Ройтерс.

Украинските въоръжени сили съобщиха, че са свалили всички 15 дрона и осем ракети с морско базиране "Калибър", с които Русия е атакувала пристанищния град.

Общежитие и супермаркет са пострадали от падащи ракетни отломки, посочи в социалните мрежи украинското командване. То помести и видеозапис и снимки, на които огнеборци гасят голям пожар.

Информацията не може да бъде проверена чрез независим източник. За момента няма коментар от страна на Русия.

След като през юли Русия обяви оттеглянето си от споразумението за превоз на украинско зърно, украинските черноморски пристанища, главно тези около Одеса, бяха подложени на масирани атаки. Оттогава пристанищните съоръжения и самият град бяха обстрелвани няколко пъти, припомня ДПА.

Одеса е най-голямото пристанище и военноморска база на Украйна.

Във вечерното си обръщение президентът Зеленски разкритикува руския обстрел в неделя срещу Херсон, при който загинаха седем души.

"Руските окупатори нанесоха брутални удари в Херсонска област. Има жертви, има ранени. В девет часа сутринта обстрелваха с артилерийски огън село Широка Балка. Петима души са убити. Сред тях е и бебе момиченце, само на 22 дни. Братчето ѝ, което е било само на 12 години, е откарано в болница. За съжаление не успели да го спасят и е починал от получените наранявания. Майката на децата е била само на 39 години и също е загинала", заяви украинският президент Володимир Зеленски.